Annie M.G. Schmidt - Jacky

 

Inleiding

Binnen het thema "In de tijd van..." mochten we voor onze studie kiezen uit belangrijke personen uit het canon van Nederland. Ik heb voor Annie M.G. Schmidt gekozen omdat ik haar boeken ken en ik me afvroeg wat voor soort persoon de schrijfster was. Ik vroeg me af: Wie is de persoon die van die leuke en ook een beetje gekke verhaaltjes schrijft? Ik heb voor haar gekozen omdat het me een leuk onderwerp leek, omdat ik nieuwsgierig was naar de schrijfster Annie M.G. Schmidt en omdat ik wel een aantal kinderboeken kende, zoals Pluk van de Petteflat en Jip en Janneke.
 

Wat weet ik al van het onderwerp?

Ik ken een aantal boeken van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Floddertje. Ik heb ook een boekverfilming gezien:
Abeltje. Ik ken het liedje Dikkertje Dap en Mijn Opa. Ik heb ook een luister-CD van Annie gehoord. Verder weet ik dat er in het restaurant Praq, niet zo ver bij ons vandaan, een speciale Annie M.G. Schmidt-speelkamer is. Hier hebben wij een keer gegeten en gespeeld. Op dit terrein dat " Waaidorp"  heet willen ze de 2 silo's ombouwen tot Annie M.G. Schmidt dorp.

Onderzoeksvragen

  1. Wanneer en waar is Annie M.G. Schmidt geboren?
    Annie werd in 1911 als domineesdochter geboren op het Zeeuwse eiland Zuid-Beveland.
  2. Wanneer schreef Annie haar eerste versjes?
    Annie schreef haar eerste versjes toen ze 14 jaar oud was.

  3. Wat heeft Annie gestudeerd?
    Na de middelbare school ging Annie naar Den Haag om een notariaatstudie te volgen. Deze studie vond ze niet leuk en ruilde ze in voor een cursus steno en typen bij Schoevers.

  4. Wat voor banen heeft Annie gehad?
    Annie heeft in 1930 gewerkt als au pair (kinderoppas) in een gezin in Duitsland. Terug in Nederland werd ze bibliothecaresse en vanaf 1941 directrice van de bibliotheek in Vlissingen. Na de Tweede Wereldoorlog ging ze voor de Amsterdamse krant “Het Parool” werken, waarvoor ze stukjes (columns) voor volwassenen en versjes voor kinderen schreef. Naast redactrice van de krant werkte Annie ook als schrijfster van boeken, liedjes, gedichten, tv- en radioseries en musicals.

  5. Voor wie schreef Annie?
    Annie schreef zowel voor volwassenen (columns, cabaretliedjes en teksten voor radio- en tv-series) als voor kinderen (verhaaltjes, liedjes, boeken, films). Wel vier generaties hebben genoten van haar literatuur.

  6. Met wie werkte Annie samen?
    Annie werkte samen met boektekenaar (illustrator) Fiep Westendorp en vertaler Han G. Hoekstra (met wie ze de Gouden Boekjes vertaalde).

  7. Was Annie beroemd? Hoe weten we dat?
    Annie was heel beroemd. Haar beroemdheid valt af te lezen aan de miljoenen boeken die in binnen- en buitenland verkocht zijn en aan het grote aantal prijzen dat ze gewonnen heeft: de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu de Theo Thijssenprijs), de Constantijn Huygenprijs voor haar hele oeuvre (werk) en de Hans Christian Andersenprijs, een internationale prijs waaruit bleek dat ze ook over de grenzen werd gewaardeerd.

  8. Wat is het geheim achter Annies succes?
    Annie schreef op een frisse, originele, directe, humoristiche, speelse, stoute (recalcitrante), absurde en tegendraadse wijze. “Doe niet wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht”, zei ze bijvoorbeeld. Dit was opmerkelijk in een braaf en burgerlijke na-oorlogs land. Op de vraag “wat is het geheim van uw succes” antwoordde Annie: “De leeftijd die ik zelf altijd gehouden heb, is acht. En ik schrijf toch eigenlijk voor mezelf. Ik denk dat dat het hele punt is. Ik ben acht.”

  9. Was Annie getrouwd?
    Annie woonde 34 jaar samen met Dick van Duijn, met wie ze één zoon kreeg, Flip van Duijn.

  10. Wanneer stierf Annie?
    Annie stierf op 21 mei 1995, in de nacht na haar vierentachtigste verjaardag. Ze is begraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

  11. Wat voor plek wil men bouwen ter nagedachtenis aan Annie M.G. Schmidt?
    Om Annie te eren en ook de komende generaties te blijven boeien, wordt er een speciaal Annie M.G. Schmidt Huis gebouwd op Waaidorp, vlakbij de Piet Hein tunnel op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Dit moet een plek zijn, waar het werk en de ideeën (het gedachtegoed) van Annie levend worden gehouden. Een cultuurhuis waar bezoekers alles van, door en over Annie kunnen (her)ontdekken. Een plek waar dezelfde vrijheid heerst als in het werk van Annie en waar de fantasie en creativiteit geprikkeld worden. Dié plek wordt het Annie M.G. Schmidt Huis.

Annie werd 2 jaar voor haar dood geïnformeerd over de plannen voor een Annie M.G. Schmidt Huis. Ze zei hierover: “Er is dans…, er is film…, theater…, bibliotheek…, leeszaal. En dat is uniek in Nederland. Ik hoop van harte dat dat doorgaat en als dat mijn naam mag dragen, dan ben ik zeer vereerd.”

 

Annie M.G. Schmidt is zonder twijfel de bekendste Nederlandse schrijfster van kinderboeken en gedichten. Ze heeft meerdere boeken geschreven zoals: Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet,  Dikkertje Dap, het Beertje Pippeloentje, Abeltje enz. Bijna iedereen kent haar. Een aantal boeken is verfilmd en ze kreeg veel bekroningen, onder andere een Gouden Griffel voor Otje.

Geboren: 20 mei 1911 te Kapelle.
Gestorven: 21 mei 1995.
Opleiding: Ze maakte de opleiding tot notaris niet af, deed bij Schoevers een curcus steno en typen. Later volgde ze de opleiding tot bibliothecaresse en tot bibliotheekdirecteur.
Werk: Bibliothecaresse in schiedam, Vlaardingen, Amsterdam, directeur
van openbare bibliotheek in Vlissingen.
Thuis: Ze was 34 jaar samen met Dick van Duijn en kreeg met hem een
zoon: Flip. Ze woonde vanwege de gezondheid van haar man tien jaar in Frankrijk. Na zijn dood kwam ze terug naar Nederland. Tot haar dood woonde ze in Amsterdam.

Leven

Annie wordt geboren op 20 mei 1911 in Vlissingen. Haar vader is dominee. Na de middelbare school in Goes volgt ze een studie notariaat, wat ze niet leuk vindt. Ze stopt ermee en gaat de cursus stenografie en typen bij Schoevers volgen. Na haar eerste baan in Vlissingen vertrekt ze naar Amsterdam. Daar leert ze haar Dick van Duijn kennen. Met hem krijgt ze in 1953 een zoon, Flip. Met Dick woont ze in Amsterdam en in Frankrijk. Annie kan in haar laatste jaren moeilijk lopen (gebroken heup) en is bijna blind. Ze sterft op 21 mei 1995, een dag na haar 84e verjaardag.

 

Carrière (loopbaan)

Annie heeft haar hele leven gewerkt. In 1930 werkt ze als au-pair (kinderoppas) in Hannover, een plaats in Duitsland. Terug in Nederland wordt ze bibliothecaresse in Vlissingen, bij de bibliotheek waar ze in 1941 directrice werd. Na de Tweede Wereldoorlog gaat ze werken voor de Amsterdamse krant Het Parool. Ze schrijft hier stukjes (columns) voor volwassenen en versjes voor kinderen en wordt later redactrice.

 

Boekenkast

Annie heeft heel veel kinderboeken geschreven. Hier zijn miljoenen exemplaren van verkocht, ook in het buitenland. Pluk van de Petteflat, Floddertje, Jip en Janneke, Minoes en Abeltje zijn vijf van haar bekendste boeken.

 

Liedjes

Naast boeken schreef Annie ook gedichtjes en liedjes, zoals Dikkertje Dap, Beertje Pippeloentje, Ja Zuster, Nee Zuster en Mijn Opa. Die worden nu nog steeds gezongen!

 

Theater, musical, TV en film

Annie schreef ook theaterstukken en musicals, waaronder Heerlijk duurt het langst in 1965, Met man en muis in 1969 en En nu naar bed in 1971. Op TV waren series te zien die zij geschreven had, zoals Ja zuster, Nee zuster. Er zijn ook boeken van Annie verfilmd, o.a. Pluk van de Petteflat.

 

Prijzen

Voor haar werk heeft Annie veel waardering gekregen. Ze ontving in 1957 de prijs voor het beste kinderboek. In 1965 ontving ze de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. In 1981 krijgt ze de Gouden Griffel en in 1987 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre (al haar werken). In 1988 krijgt ze internationale waardering. Ze neemt dan de Hans Christian Andersenprijs in ontvangst, uit handen van de beroemde kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren.

Het geheim achter het succes? Annie zegt zelf: “ik ben altijd acht gebleven”. Hiermee trok ze zich niets aan van wat de mensen zeiden en daardoor was haar werk zo origineel, vol humor en prettig absurd!

 

Op 20 mei 2011 was het precies een eeuw geleden dat de Nederlands
beroemdste schrijver en meestgelezen kinderboekenschrijfster werd geboren
Daarom was het een heel jaar lang feest in boekhandels, scholen en bij
bibliotheken.

 

 

Bronnen (waar heb ik deze informatie uitgehaald):