Aletta Jacobs-Yasmine

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ze de eerste vrouw uit de geschiedenis is die gestudeerd heeft en dokter is geworden. Malala uit Pakistan strijdt ook voor vrouwenrechten en dat is een beetje hetzelfde als wat Aletta vroeger heeft gedaan.

Ik vond dat heel interessant omdat het iets is wat nu bijna overal heel normaal is, terwijl er een tijd is geweest waar dat heel erg speciaal was. Mannen en vrouwen kunnen nu elk beroep kiezen die ze zelf willen en daar ben ik wel blij om. Onderwijs is een recht wat elk mens moet hebben zodat ze ook zelfstandig kunnen zijn zodat ze kunnen werken en hun eigen geld kunnen verdienen. Aletta was de eerste vrouw die een studie echt heeft afgerond en in praktijk heeft gebracht. Ik wil zelf ook huisarts worden en daarom heb ik haar gekozen.

 

Onderzoeksvragen

1. Waarom wilde ze graag arts worden ?

2. Wat vond ze van de mannen?

3. Wat vond haar familie ervan dat ze arts wilde worden?

4. Wat vonden de mannen van haar?

5. Wat vonden de vrouwen van haar?

6. Wat wilde Aletta bereiken?

7. Hoeveel kinderen had ze?

8. Waren ze trots op hun moeder?

9. Was ze rijk of arm?

10. Aan welke universiteit heeft ze gestudeerd? 

11. Waarom vond de minister het goed dat ze mocht studeren?

12. Wie was haar man?

13. Vond haar man het goed dat ze werkte?

14. Hoe oud was ze toen ze overleed?

 

Samenvatting
Aletta jacobs woonde in een gezin met 11 kinderen. Toen ze 6 jaar oud was wou ze heel graag arts worden net als haar vader. Na de basisschool moesten alle meisje naar een nette jonge damesschool. Daar leerden ze zich als jonge dame te gedragen zoals het huishouden of Frans spreken. Aletta vond die school niks en na 2 weken had ze het wel gezien ze wou arts worden net als haar vader. Ze schreef een brief aan de baas van de universiteit van Amsterdam zonder dat haar ouders het wisten en ze mocht studeren als eerste vrouw. De mannen vonden het maar niks dat aletta mocht studeren. Ze schreven brieven waar ze werd bedreigd door andere mannen maar Aletta trok zich daar niks van aan ze ging gewoon door en uiteindelijk kreeg ze haar diploma. Ze was de eerste vrouw die had gestudeerd. Na haar gingen natuurlijk veel meer vrouwen studeren en daarna zette ze zich ook nog eens in voor de armen.Ze had zelfs haar gratis spreekuren ze vertelde aan vrouwen hoe ze niet zwanger moesten worden. Vroeger was het een plicht om kinderen te krijgen en al die arme mensenhadden heel veel kinderen. Aletta vond dat als je arm was juist niet zo veel kinderen moest krijgen.

Haar leven

Aletta Jacobs werd geboren in 1854 in de provincie Groningen. Zij wou net als haar vader en haar oudste broer dokter worden. Maar in die tijd mocht een meisje niet studeren. Daarom had Aletta Jacobs toestemming gevraagd aan de Minister van Onderwijs (Thorbecke) om te gaan studeren aan de universiteit. Toen mocht dat en werd ze de eerste vrouwelijke arts van Nederland.

In de tijd waarin Aletta Jacobs leefde hadden vrouwen het vaak moeilijk. Ze hadden veel kinderen en het huishouden was zwaar. Arme vrouwen moesten werken en het huishouden doen maar rijke vrouwen hadden dienstmeisjes en hoefden alleen voor hun kinderen te zorgen.

Aletta Jacobs ging werken als huisarts in een arme wijk van Amsterdam en hielp arme vrouwen gratis. Ze deed veel voor vrouwen die het moeilijk hadden. Haar man was trots op haar en hielp haar zoveel mogelijk. Haar broer was helemaal niet blij dat Aletta arts wilde worden en wilde daarom ook niks meer met haar te maken hebben.
 

Aletta Jacobs wou dat mannen en vrouwen dezelfde rechten kregen want dat was niet zo. De man was altijd de baas. Daarom dacht ze als vrouwen ook mogen stemmen en gekozen worden in de politiek dat het dan beter zou gaan in de wereld. Dat er dan ook minder ruzie zou zijn en overal vrede. Daarom begon ze de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Dat was in 1894 maar pas in 1922 mochten vrouwen stemmen dus zo lang heeft zij daarvoor gevochten. letta Jacobs was de eerste feministe. Zo heet een vrouw die wil dat mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben. Er zijn na Aletta Jacobs altijd vrouwen geweest die opkomen voor de rechten van een vrouw.

De brief die Aletta Jacobs in 1871 aan minister Thorbecke stuurde om te vragen of ze mocht studeren. De tekst is wel heel ouderwets en met moeilijke woorden.

Vrouwenkiesrecht
Toen Aletta Jacobs werkte als huisarts merkte ze dat vrouwen het heel zwaar hadden met die grote gezinnen bijvoorbeeld. Ze dacht dat als vrouwen in de politiek zouden komen, er dan minder oorlogen en ruzies zouden zijn en dat vrouwen het beter zouden krijgen. Daarom wou ze dat vrouwen mochten stemmen en dat vrouwen ook gekozen mochten worden bij verkiezingen.

In die tijd mochten alleen rijke mannen stemmen, dus vrouwen en arme mannen niet. Eerst stond eigenlijk in de wet niet dat vrouwen en arme mannen niet mochten stemmen, dat was gewoon zo. Toen was het niet eerlijk dat ze de wet veranderden en dat toen opeens alle mannen mochten stemmen, dus ook arme mannen, maar vrouwen nog steeds niet. Aletta mocht het wel omdat zij een baan had en geld verdiende.

Toen ging Aletta Jacobs een club oprichten, de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Dat was in 1894, toen was zij 40 jaar oud. Ze deed dat niet alleen, maar met meer vrouwen die gelijke rechten voor mannen en vrouwen wilden. Dat soort vrouwen waren er in de hele wereld en die had ze ook leren kennen toen ze op studiereis was in Engeland.

Aletta Jacobs bleef nog wel dokter maar ze ging ook lezingen in het hele land geven over vrouwenkiesrecht en ze schreef er artikelen over in kranten en tijdschriften. Ze organiseerde ook bijeenkomsten waar een heleboel vrouwen kwamen en ze werd eigenlijk wel beroemd.

 

Wist je dat ….?

  • de zus van Aletta Jacobs de eerste vrouwelijke apotheker was?

  • een van de broers van Aletta zo boos was op zijn zus over wat ze deed 
dat hij net deed of ze dood was?

  • er 300 jaar voor Aletta Jacobs ging studeren al een Nederlandse vrouw was die studeerde? Zij heette Anna Maria van Schurman maar zij mocht alleen lessen volgen en geen examens doen. Zij moest achter een gordijn zitten zodat de mannen haar niet konden zien (omdat vrouwen toen eigenlijk niet mochten studeren). 


  • pas in 1905 alle meisjes naar de middelbare school mochten? Dat was dus meer dan 30 jaar later dan Aletta Jacobs. 


  • ... Aletta Jacobs in 1884 ging trouwen? Haar man heette Carel Victor Gerritsen. Hij vond het goed wat Aletta Jacobs deed en ging ook met haar mee op reis. Zij had hem leren kennen toen ze op studiereis was in Engeland.

  • Aletta Jacobs een zoontje kreeg toen ze 39 jaar was? Hij ging dezelfde dag dood dat hij geboren was door een fout van de dokter en sommige mensen zeiden dat dat de straf van God was omdat ze zulke rare ideeën had. Dat is natuurlijk niet eerlijk en ook best wel zielig.

  • een voorbehoedsmiddel iets is dat je seks kan hebben zonder dat je kinderen krijgt? Bijvoorbeeld een condoom of de pil. Maar de pil bestond toen nog niet. Aletta vond een nieuw voorbehoedsmiddel uit, een pessarium. Dat is een soort condoom maar dan voor vrouwen.

  • Aletta Jacobs in 1904 stopte met haar werk als huisarts omdat haar man heel erg ziek was? Hij ging in 1905 dood. Zij was toen 50 en had 25 jaar als huisarts gewerkt.

  • Aletta Jacobs en haar man in 1913 het eerste crematorium hebben opgericht? Aletta is hier gecremeerd en dat was bij begraafplaats Westerveld. Als je gecremeerd wordt dan word je verbrand in plaats van begraven. Soms word je as dan bewaard en soms word je as dan ergens uitgestrooid.

  • suffragette de Engelse naam is voor feministe?

  • dat de moeder van Francesca de moedermavo heeft opgericht? Dat was voor moeders die geen middelbare school hadden gedaan. Soms deden ze dat om een goede baan te vinden maar soms ook om hun kinderen te kunnen helpen met huiswerk maken. Dat was in de tijd van de Dolle Mina’s. Nu bestaat dat niet meer. Er was dan ook een crèche voor de kleine kinderen en de lessen waren overdag als hun andere kinderen naar school gingen. Mijn tante heeft op de moedermavo gezeten en daarna heeft ze nog verder geleerd en nu geeft ze bevoles op een middelbare school.

Jaartallen

9 februari 1854

geboorte Aletta Jacobs

26 juli 1870

 

16 jaar diploma leerling-apotheker

1871-1878

17 – 24 jaar studie geneeskunde

1879

25 jaar diploma arts en studiereis naar Engeland

1879-1904

25-50 jaar huisarts in Amsterdam

1884

30 jaar 
trouwen met Carel Victor Gerritsen

1893

         39 jaar geboorte zoontje en overlijden zoontje

1894

40 jaar oprichting van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht

1904

         50 jaar Aletta Jacobs stopt met werken als arts

1904/1905

50 jaar reis naar Amerika samen met haar man

1905

51 jaar overlijden van haar man

1922

68 jaar vrouwen mogen voor het eerst stemmen

10-08-29

75 jaar Aletta Jacobs overlijdt